sunnuntai 6. lokakuuta 2013

ARONIA <3

Tänään on tullu tungettua pää aroniapensaaseen, joita meiltä löytyy omasta pihasta. Pakkohan noita on alkaa tyhjentään ennen kuin yöpakkaset tekee tepposet niille. Pienimmästä pensaasta aloitin, jonka sain putsattua kokonaan ja pikkasen alotin seuraavaa. Saldona tästä pienestä vaivannäöstä oli kaks ämpärillistä marjoja ja punnittuna seitsemän kiloa marjoja. Nyt oonki kavereita huhuillu kans tyhjentämään noita pensaita, ku mulla tuntuu tosi pahalta jättää hyviä vitamiineja pensaisiinkaan.

Aronian hienoudesta voi lukasta vaikka täältä. Vähän tuntuu, että Suomessa ei tiedetä, kuinka upea marja on kyseessä, koska niin paljon näkee keräämättömiä yksilöitä pensaissa. Eihän se kauhean hyvää sellasenaan ole syödä, mutta siitä kyllä saa taiottua vaikka mitä kivaa. Vaikkakin meidän pikkuneiti niitä on koko kesän suoraan pensaista napsinu... 

Kahden kilon satsin tein hyytelöksi, joka on ihan taivaallista lihan kanssa tarjottavaksi. Maku on lähellä mustaherukkahyytelöä. NAM!
Neljä kiloa pussitin suoraan pakkaseen ja loput keitän lapsille lappapuuroksi.

Sen verran pitäis itse vielä omaan varastoon saada, että saatais liköörit tekeytymään jouluksi. Niin kovia ollaan likööriä juomaan, et tajuttiin, et edellisvuotistakin on edelleen kaapissa. Noh... ompa enemmän tuliaisia vieteväksi Lappiin, kun jouluksi ehkä sinne suunnataan.

Tässä vähän ohjetta hyytelön tekoon:

1kg marjoja ja 4 desiä vettä kiehutellaan vartin verran, että marjat pehmenee.Sit sauvasekottimella soseutetaan. Sitten lisätään 5 desiä hillosokeria hiljalleen ja annetaan kuplia kevyesti toinen vartti. Hillosokerin lisäyksen yhteydessä laitan myös 3 ruokalusikallista konjakkia tuomaan makua.
Sit vaan jäähytetään puolisen tuntia ja purkitetaan hyvin putsattuihin lasipurkkeihin.

Tarjoillaan lihan kanssa, mutta onhan noita mun hyytelöitä kuultu syötävän niin paahdoleivän kuin pannarinki päällä.

4 kommenttia:

  1. Aronia on niin parasta, se sisältää runsaasti C vitamiinia ja antioksidantteja. Minä lisään niitä suoraan pakkasesta aamupuuron joukkoon. Nam! Tulin muuten FB:n kautta tänne tarkastelemaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi tervetuloa vierailulle ja tulehan toisteki. ;)

      Poista

Ilahdutat minua jättämällä merkin käynnistäsi.